MARKISER

Sollyset er viktig for oss. Lyset gir oss energi og er etterlengtet etter en lang og mørk vinter. Noen ganger føler vi likevel behov for skjerme oss mot både lyset og varmen.

På varme sommerdager kan det være godt å holde den verste varmen ute fra huset. Utenfor huset kan det også være godt med ekstra skygge. Ønske om å skjerme for direkte sol på møbler og TV-skjermen kan også være til stede. Med markiser dekker du alle disse behovene.

Markisene kan være med på å understreke husets arkitektur ved å følge fasadens linjeføring og fargebruk. Bransjens store utvalg av duker og farger gir mange muligheter. Våre medlemsbedrifter har solid fagkunnskap og bistår gjerne med råd om løsninger og produktvalg.

Terrassemarkiser ( knekk-arms markiser) 
Den mest benyttede måten å skjerme en uteplass i dag er å benytte en terrassemarkise. En terrassemarkise leveres vanligvis med  acrylduk av god kvalitet (vekt 280 – 320 g). Armene ligger oppunder duken og har gjerne 2 eller 3 skulte fjærer som holder duken stram i alle posisjoner. En terrassemarkise er hensiktsmessig der du ønsker og dekke skjerme for sol eller regn. Leverandøren vil levere en helling på markisen som er anbefalt for regn.

Terrassemarkiser kan deles inn i 3 hovedgrupper

  1. Åpen løsning  – duk og armer er synlige og delvis eksponert for vær og vind (kan leveres med beskyttelsestak i aluminium)
  2. Semikassett (halv kassett) duken ligger beskyttet i en kassett mens armene ligger synlige under markisen.
  3. Helkassett – armer og duk ligger beskyttet i kassett i innrullet posisjon

Betjening av markiser:

  1. Manuelt med sveiv
  2. Motor for bryter eller fjernkontroll

Velger man en motorstyrt markise finnes det en rekke tilvalg man kan velge som kan styre markisen i forhold til vær og vind.
Markisene deles i dag inn i vindkategorier fra 1 til 3 hvor 1 er dårligst.

En terrassemarkise leveres i dag som «målsøm» hvor kunden selv velger den bredde det er behov for. 
De mest vanlige målene på en terrassemarkise i dag er 500 x 250 cm men du får markiser som kan bygges opp til 18-20m.

Utfall (armlengde). Terrassemarkisearmer leveres i standardmål med 50 cm intervaller. De mest vanlige målene er fra 150 cm til 400 cm. 
Spesialmarkiser kan levere med armer opptil 700 cm.

Bredde på en terrassemarkise blir definert som den totale bredde fra ytterpunkt til ytterpunkt. (stativ). Duken blir ca 12 til 25 cm smalere enn oppgitt mål (avhengig av markisetype). Utfall er betegnelsen på armlengde målt fra bakkant markise til fremre punkt av markisen inkl frontprofil.

Kontakt en av våre medlemsbedrifter for en trygg og god handel. De vil alltid veilede deg ut ifra dine ønsker og behov.

Vindusmarkiser / Fasademarkiser / Balkongmarkiser (fall-arms markiser)
Vindusmarkiser er både dekorativ og effektiv solskjerming som i de aller fleste tilfeller hever inntrykket av husets fasade. Vindusmarkiser har armene festet mot veggen på hver side av vinduet, og leveres i hovedsak med enten fjærspenn i armene eller låsbare armer. Begge løsningene holder duken stram når markisen er i bruk.

Det er mange forskjellige typer av vindusmarkiser i handelen i Norge, fra de enkle som brukes på små enkeltstående vinduer til kraftigere modeller som kan brukes på større vindusrekker og forretningsfasader. Disse kraftigere modellene kalles som regel fasademarkiser. Avhengig av type leveres disse i størrelser fra 1 meter og opptil 7 meter. Flere enheter kan kobles sammen.

De fleste modeller har beskyttelseskassett slik at duken er beskyttet når markisen er innrullet.

Balkongmarkiser er spesielt beregnet på montasje opp i taket på overbygde balkonger, og armene festes som oftest med vinkler mot sideveggene på balkongen. Våre medlemsbedrifter kan gi god veiledning om muligheter og begrensninger for løsning av dine behov.

Vertikalmarkiser
Dette er en betegnelse på markiser som ikke har armer, men i stedet henger rett ned fra opprullingsrøret. Duken styres som regel med vaiere eller skinner festet mot vegg eller i nisje. Det er også modeller som har fritthengende duk om forankres i bunnen.

Horisontal markise
Solskjermingsprodukt for glassfasade i tak (vinterhager etc.). Monteres utvendig. Primært benyttes en Screen duk som gir litt utsyn, men i tillegg skjermer for solen. Duken holder seg stram i alle posisjoner.

Levetid
Vi anbefaler en befaring av en av våre erfarne medlemsbedrifter for vurdering, før eventuell reperasjon/ utskifte.
Sjekk følgende før eventuelt dukskift: snekke og sveiv, armer, motor og profiler.

Vi anbefaler en befaring av en av våre erfarne medlemsbedrifter for vurdering.